Egil Hovland 100 år

Østfold Symfoniorkester hyller Egil Hovland

Vi feirer i 2024 at komponist Egil Hovland har 100-årsjubileum, og i denne konserten får dere høre en nypremiere på hans første komposisjon for orkester; Jøtulslått. Den ble første gang fremført av Fredrikstad Musikkforening 13. februar 1951, og vi har ikke klart å finne at verket er fremført etter det. Det er en ære og glede for oss å spille Hovlands Jøtulslått, og vi ser frem til at den blir utgitt slik at andre orkestre kan sette den på programmet.

Note: Det er ingen pause i konserten.

Medvirkende:

Østfold Symfoniorkester

Rune Halvorsen, dirigent

Fredrik André Olsen, orgel

Egil Hovland

I 2024 er det 100-årsjubileum for den udiskutabelt viktigste komponisten som har bodd og virket i Østfold. Det kan vi trygt utbasunere uten å diskreditere andre komponister med tilknytning til fylket. Det er ikke bare i vår eget distrikt Egil Hovland gjorde seg bemerket, for for han er kjent langt utenfor Norges grenser. Og han er antagelig den viktigste komponisten for kirkemusikken i Skandinavia på 1900-tallet. Han var imidlertid ikke en mann som søkte oppmerksomhet og berømmelse i offentligheten, han jobbet jevnt og trutt med musikk og mennesker ut fra sin egen begavelse, og sitt livsfundament. Det fundamentet gav han selv besteforeldrene i Råde mye av æren for. Hovlands far, Ole Wilhelm, ble nemlig syk med plevritt – en sykdom som tok livet av mange mennesker på begynnelsen av 1900-tallet -, og den lille familien måtte flytte fra Mysen og til besteforeldrene i Råde da Egil var bare 4 år. I de to årene som gikk før hans far kom til hektene etter den alvorlige sykdommen, hadde båndene til besteforeldrene vokst seg veldig sterke.

Det var herfra han fikk den varme nestekjærligheten han så tydelig brukte i sitt arbeid i Glemmen kirke, og det var her det kristne livssynet festet seg så naturlig og solid at Egil Hovland kunne bruke det som en grunnleggende bestanddel i så mye av sin musikk.

Selv om vi i denne konserten hyller symfonikeren Hovland, synes vi det er viktig å ha med noe av den musikken som han blir husket for både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Derfor er vi glade for å ha med Fredrik André Olsen på konserten, og han spiller tre små orgelstykker som gjør at konserten som helhet maler Hovlands musikk med en litt bredere pensel.

Til slutt i konserten spiller vi et verk av den tyske komponisten Paul Hindemith. Egil Hovland følte trang til å skrive for konsertsalen, og ikke bare for kirken, etter de mange inntrykkene fra konsertene som Fredrikstad Musikkforening og orkesteret Allegro holdt i Fredrikstad. Der hørte han orkestermusikken til flere komponister som hørte historien til, slik som Mozart og Tsjaikovsky, men rundt 1950 var den 25 år gamle Hovland svært ivrig etter å finne fram til de komponistene som skrev for orkester i sin egen tid! Én av de opplevelsene som gjorde sterkest inntrykk, var under en reise til Tyskland sommeren 1950. Da hørte han Hindemiths allerede sagnomsuste opera «Mathis der Maler», og den tyske komponisten fikk en solid plass i hans musikalske hjerte.

Således synes det passende å hylle Hovland med et verk av komponisten som utvilsomt var hans største inspirasjon da Jøtulslått ble skrevet i løpet av høsten og vinteren 1950 – 51. Og det gjør vi ved å trekke trådene enda lengre tilbake i musikkhistorien, i et verk der Hindemith utvikler og varierer et tema av Carl Maria von Weber, hans landsmann som virket omtrent 100 år før ham selv.

God fornøyelse!

Skroll til toppen